UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Nous horitzons professionals en la Geografia i la Història per al creixement personal i el progrés social

  • Fundació General UV
  • 24 de febrer de 2023
 

La Facultat de Geografia i Història va celebrar, dijous 23 de febrer, el seu Fòrum d’Ocupació, organitzat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través del servei UVocupació, i que en l’edició de 2023 ha duplicat el nombre d’empreses i entitats fins a una vintena, entre les quals, organitzacions públiques i privades, col·legis professionals, centres de preparació d’oposicions, càtedres de recerca, fundacions, ONG i organitzacions sindicals.

La jornada va tindre un tema transversal en totes les sessions acadèmiques com són els nous horitzons professionals per a les titulacions de Geografia i Història. Les eixides professionals van ser tema de debat i estudi tant des del punt de vista general com des d’una perspectiva particular, grau a grau i també d’acord amb els estudis de màster especialitzats.

Aquestes sessions començaren a les 9:30 hores al saló d’actes Joan Fuster amb la conferència inaugural a càrrec de Luis Noguerol, administrador de l’empresa valenciana de serveis socioculturals Culturama, qui reflexionà sobre ‘Itineraris professionals des de la mediació cultural i socioeducativa’.

A continuació, en el mateix espai, va tindre lloc una taula redona informativa sobre els serveis que, en matèria d’ocupació i emprenedoria, posa la Universitat de València a l’abast del seu estudiantat. En ella participaren el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, la Càtedra de Cultura Empresarial, UVemprén, UVocupació i el Servei de Gestió de la Investigació UV.

Creixement personal i professional: progrés social
En finalitzar, la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, i el degà de la Facultat de Geografia i Història, Josep Montesinos, pujaven a l’escenari de la Sala Joan Fuster per a obrir oficialment aquesta cita amb el món laboral.

“El Fòrum és un element clau i consolidat en aquesta Facultat que organitzem cada any per a ajudar al nostre alumnat a esbrinar les diverses possibilitats professionals que els brinda els nostres estudis, a més de posar al seu abast tots els serveis que s’articulen dins de la nostra Universitat per a donar-vos un suport extraordinari en la cerca d’ocupació i en l’establiment dels primers contactes amb les empreses i les entitats. Heu de saber que la Facultat està a la vostra disposició també quan acabeu els estudis per a acompanyar-vos en aquesta cerca d’ocupació, així que aprofiteu la vostra pertinença a aquesta Universitat, pública, valenciana i internacional, que treballa al vostre servei”, va afirmar Josep Montesinos.

Tot seguit, la rectora Maria Vicenta Mestre va donar la benvinguda a professorat, empreses i entitats, així com a l’estudiantat al qual es va adreçar especialment per a recordar que “la Universitat té el propòsit de formar ciutadanes i ciutadans amb coneixements que més endavant revertiran en la societat i, en el vostre cas, estudiantes i estudiants de Geografia i Història, penseu en el paper fonamental que tindreu per a resoldre amb èxit situacions crítiques”, posant com a exemple els fets ocorreguts recentment a Turquia i Síria. “Un exemple dolorós, el que ha passat amb el terratrèmol, però en el qual les vostres disciplines són clau”, va sostindre.

En aquest sentit, la rectora es va referir a la necessitat de la Geografia i la Història per al progrés personal, professional i social, el qual facilita, no només l’assoliment d’objectius, sinó la capacitat d’ampliar-los. “I un dels nostres objectius és ajudar-vos a connectar amb les entitats a través dels quals podreu ajudar a altres persones i contribuir així al progrés social que volem. En el cas ideal, i és açò el que busquem, treballareu en allò per a la qual cosa vos heu preparat i ben bé sabem que no hi ha res més gratificant que desenvolupar-se professionalment en allò que a una persona li agrada”, va continuar.

Maria Vicenta Mestre va destacar així mateix la importància i la solidesa de l’organització dels Fòrums de la Universitat de València, estructurats per especialitats acadèmiques i professionals per tal de resultar més eficaces en el compliment d’objectius d’ocupabilitat universitària, recordant al mateix temps que “demà, després que acabe el Fòrum, el personal tècnic d’ocupació, emprenedoria i d’altres serveis continuaran treballant per a ajudar-vos en la cerca de l’àmbit en el qual voleu créixer com a persones i com a professionals”.

L'acte va estar seguit per una nombrosa assistència de professorat, l’equip deganal de la Facultat, empreses i estudiantat, així com per autoritats acadèmiques i universitàries, entre les quals hi eren la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la Rectora per a Pràctiques i Ocupació, Jesús Soret; i el director d’activitats culturals per al 40 aniversari de la Universitat d’Estiu de Gandia, el professor Joan del Alcàzar.

Una vintena d’estands
Organitzat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació de la Universitat de València, a través d’UVocupació i la Fundació General UV, aquesta nova trobada amb el món laboral pretenia, doncs, impulsar i promoure l’ocupabilitat dels futurs egressats de la Facultat de Geografia i Història, connectant l’estudiantat i les oportunitats d’ocupació que ofereixen els sectors documental, arxivístic, acadèmic i educatiu, per la qual cosa comptà, entre les empreses i entitats participants, amb Fundació València Activa, LABORA-GVA, i l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians, a més de col·legis professionals, centres de preparació d’oposicions, càtedres de recerca i organitzacions sindicals, tot duplicant, en conjunt, el nombre d’organitzacions de l’any passat arribant a la vintena.

Els seus estands estigueren ubicats durant el matí a l’exterior de la Facultat, un moment crucial de la fira d’ocupació que va ser visitada per centenars d’estudiantes i estudiants al llarg de tot el dia.

Cerca d’ocupació i eixides professionals
Les sessions acadèmiques, presents durant tota la jornada, reuniren l’estudiantat de la Facultat per especialitats.

Així, en la sessió matinal, l’alumnat del Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori va assistir a una taula redona sobre les tècniques i les tàctiques per a la inserció professional, un procés que arranca amb la postulació al lloc de treball, passant per l’oferta laboral i l’entrevista d’ocupació.

El Màster en Cooperació al Desenvolupament organitzà, per la seua banda, la taula redona ‘Treballar en cooperació al desenvolupament després del MCAD: una aproximació des d’antics/gues alumnes’, que comptà amb la participació d’estudiants diplomats.

I els màsters en Arqueologia i Patrimoni Cultural se centraren en ‘Les eixides professionals en l’exercici de l’Arqueologia i la gestió del Patrimoni’, abordant els perfils professionals i d’investigació que es requereixen actualment.

Ja per la vesprada, el Grau en Geografia i Medi Ambient tractà de respondre a la pregunta sobre què fer en finalitzar els estudis superiors en una sessió informativa en la qual també participaren alumnes graduats per a compartir la seua experiència en els estudis i en l’exercici de la professió.

El Grau en Informació i Documentació proposà la taula redona ‘Informació i Documentació: organització i horitzó professional’; i el Grau en Història, la taula ‘Història i Món Editorial’.

Els màsters en Història Contemporània i en Història i Identitats en el Mediterrani Occidental (ss XV-XIX) compartiren impressions sobre “com formar-se millor per a treballar millor” i la clau per a continuar la formació acadèmica amb els estudis de Màster; el Màster en Història de l’Art i Cultura Visual, juntament amb el Grau en Història de l’Art, organitzaren la taula ‘Els oficis de la història de l’art: investigació, difusió, gestió’; mentre el Màster en Història de la Formació del Món Occidental parlà sobre ‘Investigar en arxius, escriure la història’ i les eixides professionals d’aquests estudis.

Els debats, les taules redones i les xarrades van tindre lloc en diferents espais de la Facultat segons programació.

Els Fòrums UV
Els Fòrums d’Ocupació de la Universitat de València estan organitzats en col·laboració amb les facultats i els centres. El seu objectiu principal és la inserció laboral de l’estudiantat. A més, l’equip del servei d’ocupació de la Universitat de València brinda orientació, assessorament, formació en tècniques de cerca d’ocupació i capacitació en projecció professional.

El programa de fòrums encamina la seua segona dècada de trajectòria i cada edició busca promoure l’ocupabilitat de l’estudiantat i les persones titulades, oferir l’oportunitat d’establir contacte directe amb empreses, entitats i administracions, i organitzar xarrades, tallers i intercanvis formatius per a conéixer els perfils més demandats i les àrees de treball actuals.

Llista d'enllaços: